Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Kollégiuma

Cím
1027 Budapest, Tölgyfa utca 1-3.
Levelezési cím
1255 Budapest, Pf. 38.
Központi telefonszám
+36 1 346 2100
Fax: 346-2120
E-mail cím
ftkkoll.vezeto@birosag.hu
Kollégiumvezető
dr. Rácz Krisztina
Kollégiumvezető-helyettes
dr. Szőke Mária

Ügyfélfogadási rend

KözleményTisztelt Ügyfeleink!Az Országos Bírósági Hivatal Elnökének 2021. október 28-tól hatályos ajánlása értelmében a bírósági épületekbe történő belépéskor és a bent tartózkodás ideje alatt mindenki köteles orvosi maszkot vagy munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot viselni olyan módon, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.


 


2021. július 7-től az előzetes regisztráció nélkül érkező ügyfeleket a Fővárosi Törvényszék (FT) és a kerületi bíróságok kezelőirodáinak munkatársai kizárólag a szabad kapacitás függvényében tudják személyes ügyintézés céljából fogadni. A Gazdasági Hivatal irodái, pénztára, valamint az elnöki kezelőirodák szintén a fentiek szerint működnek. A kényelmetlenségek – mint például a hosszas várakozás, esetlegesen hiábavaló megjelenés – elkerülése érdekében az iratbetekintésre lehetőség szerint szíveskedjenek előzetesen regisztrálni.


Iratbetekintésre elsődlegesen a Fővárosi Törvényszék honlapjának nyitóoldalán, a bal menüsávban megtalálható „Időpontot foglalok” linkre kattintva lehet regisztrálni.


Az Ügyfélsegítő szolgáltatás igénybevétele kizárólag előzetes regisztráció alapján lehetséges!


Kérjük, hogy ügyfeleink a papír alapon benyújtandó beadványaikat elsősorban postai úton, vagy a Fővárosi Törvényszék és a kerületi bíróságok épületeiben található gyűjtőládába való elhelyezés útján nyújtsák be.


A tárgyalótermek korlátozott befogadóképessége miatt a fokozott érdeklődésre számot tartó tárgyalásokon a bíróság az épületeibe való be- és kilépés, valamint a tárgyalás rendjének megtartása érdekében kötelező előzetes regisztrációt rendelhet el. Az így elrendelt regisztrációs kötelezettségről a bíróság a honlapján keresztül tájékoztatja az érdeklődőket. Előzetes regisztrációhoz kötött tárgyalás esetén a sajtó képviselői és a hallgatóság tagjai az fthallgatosag@birosag.hu e-mail-címen jelezhetik belépési szándékukat. E-mail-cím hiányában a +36-1-354-6796-os telefonszámon lehet bejelentkezni a tárgyalásokra. Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy az előzetes regisztrációhoz kötött nyilvános eljárási cselekményeken kizárólag a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztályának visszaigazolását követően lehet részt venni.


A Fővárosi Törvényszék és a kerületi bíróságok központi telefonszámai az FT honlapján elérhetőek.


Ügyfélfogadás
Minden szerdán 8:15-15:30
A többi munkanapon 8:15-11:00

A kollégiumvezető elérhetősége:
ftkkoll.vezeto@birosag.hu

A fenti e-mail címen közigazgatási peres és nemperes ügyekhez kapcsolódó beadványt nem lehet benyújtani, annak módjára a lentebb közölt tájékoztatás az irányadó.
Kezelőiroda
Fax: +36 1 346 2121

Megközelíthetőség autóval

GPS: 47.512467, 19.036638

A közigazgatási per keresetlevelének benyújtása

A közigazgatási per kezdeményezésére szolgáló keresetlevelet, amennyiben egy közigazgatási szerv egyedi döntését (határozat vagy végzés) támadják, főszabály szerint a vitatott döntést hozó szervél kell benyújtani. Ha közigazgatási úton volt helye fellebbezésnek (többfokú volt a közigazgatási eljárás), akkor az elsőfokon eljárt közigazgatási szervnél kell benyújtani a keresetlevelet.
A keresetlevelet – elektronikus ügyintézésre nem kötelezett esetén – választás alapján lehet elektronikus úton előterjeszteni.
A közigazgatási szervek a keresetlevelek elektronikus fogadására vagy annak támogatására akár önálló rendszereket is alkalmazhatnak (pl. IKR – a kormányhivatali / járási (kerületi) hivatali eljárásban hozott döntésekkel szemben kezdeményezett közigazgatási per keresetlevelének előterjesztéséhez; E-önkormányzat portál – az önkormányzati ügyekben előterjeszthető, közigazgatási per kezdeményezésére szolgáló keresetlevél benyújtására).
Előfordulhat, hogy a keresetlevél   elektronikus benyújtására csak űrlapot (jellemzően: ÁNYK) rendszeresítenek, de önálló keretprogramot nem alkalmaznak: ez esetben a keresetlevelet az űrlap kitöltése mellett lehet előterjeszteni, az Ügyfélkapu igénybevételével (képviselők a Cégkapu használatával).
Ha az érintett közigazgatási szerv űrlapot sem rendszeresít, csak akkor vehető igénybe az általános célú elektronikus kéreleműrlap szolgáltatás (a továbbiakban: e-Papír szolgáltatás).

Keresetlevél benyújtására rendszeresített bírósági űrlapok

Ha a keresetlevelet a közigazgatási szervnél kell benyújtani, jellemzően a támadott közigazgatási döntés jogorvoslati tájékoztatásában szerepelhetnek a keresetlevél elektronikus benyújtásához kapcsolódó információk (milyen rendszert kell használni; hol érhető el az űrlap, ha azt rendszeresítették, stb.), egyébként a közigazgatási szerv honlapján is célszerű tájékozódni. Fontos, hogy ilyen esetekben ne a K03-as (aktív link: https://birosag.hu/nyomtatvanyok/keresetlevel/urlap-keresetlevel-benyujt... ) űrlapot használja. A K01-es (aktív link: https://birosag.hu/nyomtatvanyok/keresetlevel-beterjeszto/urlap-kozigazg... ) űrlap sem használható, mert az a keresetlevelet a bírósághoz megküldő közigazgatási szerv részére rendszeresített űrlap.
Közvetlenül a bíróságon csak meghatározott közigazgatási per kezdeményezése esetén lehet előterjeszteni a keresetlevelet (pl. mulasztási per, közszolgálati per, közigazgatási szerződéssel kapcsolatos jogvita, köztestületi felügyeleti per keresetlevele, valamint a teljesítés kikényszerítésére irányuló eljárás kérelme). Ehhez használható a K03-as (aktív link: https://birosag.hu/nyomtatvanyok/keresetlevel/urlap-keresetlevel-benyujt... ) űrlap.

A bírósági jogorvoslati eljárások űrlapjai

A közigazgatási perrel összefüggő fellebbezési eljárás (ha biztosított), valamint a felülvizsgálati és perújítási eljárások kezdeményezésére szolgáló beadványokat a bíróságnál kell benyújtani.
A fellebbezés előterjesztésére a P20 (aktív link: https://birosag.hu/nyomtatvanyok/egyeb-polgari-gazdasagi-kozigazgatasi-m... ), a felülvizsgálati kérelem előterjesztésére a P21 (aktív link: https://birosag.hu/nyomtatvanyok/egyeb-polgari-gazdasagi-kozigazgatasi-m... ), a perújítási kérelem előterjesztésére a P22 (aktív link: https://birosag.hu/nyomtatvanyok/egyeb-polgari-gazdasagi-kozigazgatasi-m...) űrlapokat kell használni.