Jogerős döntés az ablakon bemászó erőszaktevő férfi ügyében

A Fővárosi Törvényszék 2023. március 27-én tartott nyilvános ülésén helyben hagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság 4 év 4 hónap börtönbüntetést és 5 év közügyektől eltiltást kiszabó ítéletét annak a férfinak az ügyében, aki ellen védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

Az ítélet szerint a vádlott 2019. október 29-én az éjjeli órákban bemászott egy belvárosi első emeleti lakás nyitva hagyott ablakán, és az ott alvó, védekezésre képtelen állapotban lévő sértettet megerőszakolta.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2022. október 5-i ítéletével szemben a vádlott és védője felmentés érdekében jelentett be fellebbezést.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék szóbeli indokolásában hangsúlyozta, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályoknak megfelelően járt el, törvényes ítéletet hozott. A kerületi bíróság a bűncselekményt helyesen minősítette, a bizonyítási eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján pedig az ítéletében példaértékűen vezette le következtetéseit, majd a büntetéskiszabás során az enyhítő és súlyosító körülményeket feltárta, azokat súlyuknak megfelelően értékelte. A sértettnek súlyosan sérült a szexuális önrendelkezéshez és testi integritáshoz való joga, erre figyelemmel a törvényszék megállapította, hogy a kerületi bíróság által kiszabott joghátrány megfelelő, a középmértékhez igazodó büntetés kiszabása indokolt, amelynek mértékét a súlyosítási tilalom miatt a másodfokon eljáró bíróság nem emelhette meg. Az eljáró tanács elnöke kifejezte abbéli reményét, hogy a kiszabott büntetés a jövőben visszatartó erővel bír, tehát a vádlott a későbbiekben tartózkodik a hasonló vagy bármely más bűncselekmény elkövetésétől, továbbá az megfelelően szolgálja az általános megelőzés céljait is.

Az ítélet jogerős.