Kiadatási letartóztatásba került az a brazil férfi, akit kábítószer-kereskedelem miatt több külföldi hatóság is keres

A Fővárosi Törvényszék elrendelte annak a brazil állampolgárságú férfinak a kiadatási letartóztatását, akivel szemben Brazília és az Amerikai Egyesült Államok hatóságai nemzetközi elfogatóparancsot, majd kiadatási kérelmet, míg a belga hatóságok európai elfogatóparancsot bocsátottak ki.

A külföldi hatóságok nemzetközi kábítószer-kereskedelem, bűnszervezet létrehozása és működtetése, valamint pénzmosás miatt, büntetőeljárás lefolytatása céljából keresik a terheltet. A rendelkezésre álló adatok alapján a férfi Brazíliából Európába tartó kábítószer-rakományok egyik fő elosztója, emellett az európai kontinens egyik legnagyobb kábítószer-kereskedője is, aki főleg a paraguayi és bolíviai kábítószer-ellátók és az európai átvevők összekötőjeként tevékenykedik és pénzmosásban is részt vett.

A bíróság az eljárása során a kiadatási kérelmek esetében kizárólag azt vizsgálta, hogy a Brazília és az Egyesült Államok által megküldött információk alapján a kiadatás jogi feltételei a keresett személy esetében fennállnak-e. Az európai elfogatóparancs esetében az átadás feltételeinek fennállásával és a végrehajtással kapcsolatban kellett döntést hoznia a Fővárosi Törvényszéknek. A kiadatások kérdésében a végső döntést az igazságügyi miniszter hozza meg és ő határozza meg a teljesítés sorrendjét is.

A férfi a tárgyaláson egyik kiadatási kérelem teljesítéséhez sem járult hozzá, az átadásába sem egyezett bele, illetve a specialitás szabályainak alkalmazását mindegyik esetében kérte. Ez utóbbi értelmében a terheltet kiadatása/átadása esetén a hatóságok kizárólag a kiadatási kérelemben, illetve az európai elfogatóparancsban írt tényállásokkal kapcsolatban állíthatják bíróság elé.

A Fővárosi Törvényszék 2023. március 27-i végzésében megállapította, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a terhelt vonatkozásában a kiadatás, illetve a kiadatási letartóztatás feltételei mindkét kiadatási kérelem esetében fennállnak, továbbá az európai elfogatóparancs is végrehajtható. A terhelt kiadatási letartóztatása legfeljebb 2023. július 18-ig tarthat.

A végzés nem végleges, azzal szemben a terhelt és védői élték fellebbezéssel.

A másodfokú határozatot követően döntéshozatal céljából a bíróság az ügy iratait felterjeszti az Igazságügyi Minisztériumhoz.