Azt kiabálta utastársainak, hogy megöli őket - elsőfokú ítélet született az ügyében

A Fővárosi Törvényszék 2023. március 30-án közösség tagja elleni erőszak bűntettében talált bűnösnek egy férfit, akit 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélt.

Az ítélet szerint a terhelt 2021. szeptember 20-án a késő esti órákban egy budapesti villamoson felfigyelt két női utastársára, akik egymás kezét fogták. A sértetteket szexuális irányultságuk miatt szidalmazni kezdte és azzal fenyegette, hogy a nála lévő 9 cm pengehosszúságú bicskával nyakon szúrja, megöli őket. A nyitott pengéjű bicskával többször is szúró mozdulatot tett a két nő irányába. A férfi rendbontó magatartását a villamos vezetője szakította félbe, aki a hangos kiabálást észlelve felszólította a vádlottat a cselekménye befejezésére. A terhelt – miután a villamos vezetőjét is kérdőre vonta – folytatta a két nő inzultálását és kitartott amellett, hogy mindkettőjüket megöli. A villamosvezető a végállomáson a vádlottat leszállította a járműről, míg a két nőt a BKV tartózkodójába kísérte. A terhelt a sértetteket figyelve még egy ideig a megállóban várakozott, majd elhagyta a helyszínt, ahova kis idő múlva visszatért. Ekkor fogták el a rendőrök.

A terhelt ellen felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt nyújtott be vádiratot az ügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. A kerületi bíróság megállapította, hogy a vád tárgyává tett cselekmény a vádirati minősítéstől eltérően emberölés előkészülete bűntetteként is minősülhet, erre tekintettel az ügyet áttette a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszékre. A törvényszék az ítélet szóbeli indokolásában kifejtette, hogy a kerületi bíróság álláspontjától eltérően a terheltnek nem állt szándékában megölni a sértetteket, őket nemi identitásuk, szexuális irányultságuk miatt fenyegette.

A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a bíróság az időmúlást, súlyosító körülmény pedig a vádlott büntetett előélete volt.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet. A vádlott enyhítésért, míg védője a tényállás téves megállapítása és eltérő jogi minősítés, másodlagosan pedig enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést. Az eljárás másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

bíróság elutasította a vádlott és a védő által előterjesztett letartóztatás megszüntetése és bűnügyi felügyelet elrendelése iránti indítványt: a férfi letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig fenntartotta. Ez a végzés sem végleges.