Ítélet született a Gellért-hegyi fiatalkorú rablók ügyében

A Budai Központi Kerületi Bíróság 2023. május 18-án elsőfokú ítéletet hirdetett egy büntetőügyben, amelyben öt fiatalkorú személyt többek között több rendbeli fegyveresen, csoportosan, bűnszövetségben, társtettesként elkövetett rablás bűntettével vádolt az ügyészség.  

Az ítélet szerint a fiatalkorú terheltek elhatározták, hogy gáz-riasztó, illetve airsoft fegyverek segítségével, arcukat maszkkal, sállal eltakarva, általuk gazdagabbnak vélt személyektől értékeket szereznek meg. A rablásokat 2019 novemberében és decemberében különböző felállásokban, a szerepek megosztásával, többek között gáz-riasztó és airsoft fegyver, valamint egy alkalommal kés használatával követték el a Gellért-hegyen és a XI. kerület más részén.

A bíróság a vádban terhükre rótt bűncselekmények miatt az I. és II. rendű vádlottat 2 év 8 hónap szabadságvesztésre, 3 év közügyektől eltiltásra, a III. rendűt 2 év 3 hónap szabadságvesztésre, 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A IV. rendű terhelttel szemben 2 év – 5 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztést, az V. rendűvel szemben pedig 1 év 4 hónap – 3 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztést szabott ki. A Budai Központi Kerületi Bíróság egyúttal megállapította a IV. és V. rendű vádlott pártfogó felügyeletét is. A bíróság a szabadságvesztés büntetések végrehajtási fokozatának az I., II., III. és IV. rendű vádlottak esetében a fiatalkorúak börtönét, míg az V. rendű terheltnél fiatalkorúak fogházát jelölte meg.

A büntetések kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte az összes vádlott vonatkozásában a megbánást, a bocsánatkérést, a rendezett életvitelt, valamint a kár megtérítését és az időmúlást is.  Az I., IV. és V. rendű vádlottnál további enyhítő körülmény volt az, hogy a 14. életévükhez közeli időpontban követték el a bűncselekményeket, ugyanakkor mindegyik vádlott esetében a többszörös halmazat, a kitartó elkövetés, a többszörös minősülés és a sértettek magas száma súlyosító körülménynek számított.  

Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, az ügyészség pedig 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra.