Jogerős döntés a „rezsicsökkentő” rendszer kiépítésével és olcsó repülőjegyekkel csaló férfi ügyében

A Fővárosi Törvényszék 2023. május 19-én tartott nyilvános ülésén jogerősen 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélt egy férfit, aki több száz sértettet károsított meg. A bíróság továbbá 56 millió forintot és 3700 eurót meghaladó összegben vagyonelkobzást is elrendelt a terhelttel szemben. A másodfokú bíróság a minősítést ugyan részben megváltoztatta, egyebekben azonban helyben hagyta a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletét.

Az ítélet szerint a vádlott 2016 és 2017 között Magyarország területén jogtalan haszonszerzési célból internetes hirdetés útján ún. „fűtés- és áramdíj nullázó termékcsomag”, „rezsicsökkentő”, „energia-optimalizáló”, továbbá „környezetbarát házi energiatermelő” rendszer bérletét ajánlotta fel a megtévesztett sértetteknek. Ezen felül a terhelt 2013 novemberében belépett tulajdonosként egy, a Thaiföldi Királyságban bejegyzett, búvároktatással foglakozó vállalkozásba, majd később a cég egyik tagjának hamisan azt állította, hogy üzletet kötött egy nemzetközi légitársasággal, ezért az ő cégén keresztül olcsóbban lehet repülőjegyekhez jutni. A hirdetésre jelentkezőknek a repülőjegy árát a vádlott szlovák cégének számlájára kellett átutalniuk. A terhelt vállalkozása azonban nem állt szerződéses kapcsolatban a légitársasággal, a terhelt célja a sértettek megtévesztése, és az általuk átutalt összegek megszerzése volt.

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság 2022. június 9-i ítéletével 91 rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, 46 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, jogtalan elsajátítás vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt mondta ki bűnösnek a vádlottat. E döntéssel szemben a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban pedig enyhébb büntetés kiszabásáért jelentett be fellebbezést.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék az elsőfokú ítéletet a vádlott terhén megállapított bűncselekmények rendbeliségét, az elkövetés minőségét és az elkövetői magatartást illetően részben megváltoztatta.

A törvényszék szóbeli indokolásában hangsúlyozta, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályoknak megfelelően járt el, a bizonyítási eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján az ítéletében példaértékűen vezette le következtetéseit, törvényes ítéletet hozott. A büntetéskiszabás során az enyhítő és súlyosító körülményeket feltárta, azokat súlyuknak megfelelően értékelte, ezért a másodfokú bíróság a kiszabott büntetés mértékét szükségesnek és elégségesnek ítélte.

Az ítélet jogerős.

Az elsőfokú döntésről írt közleményünk:

https://fovarositorvenyszek.birosag.hu/sajtokozlemeny/20220610/rezsicsok...