A vád szerint egy vadászkéssel ölte meg egy óbudai ingatlan üzemeltetőjét – előkészítő ülést tartottak az ügyében

Nem ismerte be a bűnösségét a 2023. május 30-án tartott előkészítő ülésen az a terhelt, akit az egyik óbudai vendégházban másfél évvel ezelőtt elkövetett emberöléssel vádolnak. A bizonyítási indítványok elhangzását követően a Fővárosi Törvényszék tárgyalásra utalta az ügyet. 

A vádirat szerint a terhelt 2020. május 18-tól a sértett által üzemeltett vendégház egyik lakásában élt. Kettejük között már a beköltözéstől kezdve elszámolási vita volt a lakáshasználati díj és az azért nyújtott szolgáltatás pontos tartalma miatt. A vádlott 2021 júniusát követően nem fizette ki a lakás használati díját, ezért a sértett az év júliusa és novembere között legalább 6 alkalommal felszólította őt arra, hogy szállítsa el onnan a személyes tárgyait, mert megszűnt a lakáshasználati joga. A felszólításokat a vádlott rendre figyelmen kívül hagyta, ugyanakkor birtokvédelmi eljárást kezdeményezett a sértettel szemben. A felek kölcsönösen rendőrségi feljelentést is tettek egymás ellen.

Mikor a korábban a vádlott által lakott lakásban felújítási munkák kezdődtek, a sértett az ingatlanban hátrahagyott tárgyakat egy zárható raktárban helyezte el. Ez az intézkedés a két férfi között további konfliktusokhoz vezetett, amelyek miatt több rendőri intézkedésre is sor került.

Ilyen előzmények után a vádlott 2021. december 3-án a késő délutáni órákban megjelent az ingatlannál, ahol egy vadászkéssel felfeszítette először a ház, majd a lakás bejárati ajtaját. Ezt észlelve a sértett telefonon bejelentést tett a rendőrségen, ezt követően maga is megjelent az ingatlannál, ahol immár tettlegességig fajuló szóváltás alakult ki a két férfi között. Ennek során a vádlott egy ízben állon ütötte, majd a nála lévő vadászkéssel legalább közepes erővel több helyen is megszúrta a kezeivel védekezni próbáló sértettet, aki az elszenvedett sérülések következtében még a helyszínen életét vesztette. Életét a kiérkező orvosi segítség sem menthette volna meg.

Az első tárgyalásra 2023. október 10-én kerül sor – ekkor az eljárás a vádlott kihallgatásával folytatódik.