Letartóztatták az édesanyja megölésével gyanúsított férfit

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2023. szeptember 16-ig – elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit édesanyja megölésével gyanúsítanak. A bíróság a kényszerintézkedés végrehajtási helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI) jelölte ki.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt 2023. augusztus 14-én hajnalban közös otthonukban késsel több alkalommal megszúrta alvó édesanyját, aki az elszenvedett sérülései következtében a helyszínen életét vesztette.

A terhelt cselekménye bizonyítottság esetén védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megállapítására lehet alkalmas.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés és a bűnismétlés veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatását.

A rendelkezésre álló adatok alapján a terheltet korábban már kezelték pszichiátriai osztályon, a számára előírt gyógyszereket azonban nem mindig vette be, továbbá rendszeresen fogyasztott különböző kábítószereket. A gyanúsított bejelentett munkahellyel nem rendelkezik, a szülei házában lakott és a megélhetését is ők biztosították. Mindezekre, valamint a terhelt családi és egzisztenciális körülményeinek várható elnehezülésére, továbbá a terhére rótt bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és a várható büntetés mértékére figyelemmel alappal lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne.

Bár a férfi büntetlen előéletű, azonban már korábban is előfordult, hogy rátámadt az egyik családtagjára. Elmondása szerint hallucinált hangok késztették a bűncselekmény elkövetésére, amely előtt kábítószert is fogyasztott. Ezek alapján a bíróság szerint a bűnismétlés veszélye is megalapozott a terhelt esetében.

A fentiek miatt a bíróság úgy határozott, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a gyanúsított vonatkozásában kizárólag az IMEI-ben végrehajtandó letartóztatással biztosíthatók. A döntés értelmében a gyanúsított elmeállapotának megfigyelése kiemelkedő érdek a letartóztatás mellett, amely nem csak a társadalom és a szűkebb család, de a gyanúsított védelmét is szolgálja.

A végzés végleges.